Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Magyarország 3. csillagoségbolt-parkja a Bükkben

2017.06.28

A Zselic és a Hortobágy után a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség a Bükki Nemzeti Parkot minősítette csillagoségbolt-parkká idén júniusban.

Kellemes nyári estéken nemcsak kirándulni érdemes a Bükk erdeiben, hanem a csillagos égboltot fürkészni is. A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség olyan területeket minősít csillagoségbolt-parkká, amely kivételes minőségű csillagos égbolttal rendelkezik, és ahol kifejezetten védett a tudományos, természeti, oktatási és kulturális örökség, továbbá alacsony a fényszennyezettség.

A Bükki Nemzeti Park hivatalosan is kiérdemelte ezt az igen szigorú követelmények alapján odaítélt minősítést, amellyel hazánkban a harmadik, a világon pedig a 49. ilyen különleges területté avatták.

A Bükkben az éjszakai égbolt csodáit vezetett éjszakai túrákon, hullócsillag-megfigyelésen és távcsöves csillagászati bemutatón is megcsodálhatják az érdeklődők. A programokat a Bükki Nemzeti Park és a Kaptárkő Egyesület szervezi. 2019-ben kezdődik majd a kapcsolódó beruházás Répáshután, amelynek során a térségben egyedülálló csillagászati látogatóközpontot is építenek.