Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Újabb kisvasút-szakaszt újítottak fel a Mátrában

2018.11.30

Folyamatosan újulnak meg a kisvasutak a Mátrában, 2018. november 30-án a Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Szalajka-ház közötti kisvasút-szakaszt adták át.

Ünnepélyes keretek között, 2018. november 30-án adták át a Mátravasút Gyöngyöst Gyöngyössolymossal összekötő szakaszát. A mintegy 8 km hosszan újjáépült vasúti pálya felújítása 445 millió forint kormányzati támogatással valósult meg.

A mátrai kisvasúthálózat az 1900-as évek elején épült, a faanyag és egyéb nyersanyagok szállítására. Mára eredeti rendeltetése háttérbe szorult, ám ezzel párhuzamosan turisztikai jelentősége felértékelődött, így a vonalak helyreállítását a kormány is támogatja. Kiemelt projektként kezelik azokat, amelyek csatlakoznak az Országos Kéktúra útvonalához, biciklis, lovas attrakciókhoz vagy más turisztikai látványossághoz.

A Gyöngyös-Gyöngyössolymos-Szalajka-ház közötti szárnyvonal rekonstrukciója a kisvasút-felújítási program nyolc projektje közül az első elkészült beruházás. A felújítás mellett a Szalajka-háznál készült el az első mátrai szabadtéri kerékpárszervíz-pont is, amelyből összesen 30 épül majd Gyöngyöstől a Kékesig.