Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Eger nevezetességei

Líceum

A késő barokk stílusban épült Líceum épületét a 18. század végén egyetem céljából építtette Eszterházy Károly gróf. Jelenleg főiskola működik benne, első emeletén pedig az országszerte híres egyházmegyei könyvtár található. Számos régi kódex, kézirat, valamint a Magyarországon fellelhető egyetlen eredeti Mozart-levél is megtekinthető itt. Az épület tornyában működő Csillagászati Múzeum és a „Specula” periszkóp szintén kuriózumnak számít.

Bazilika

A Bazilika Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma. A tekintélyes vallási épület Hild József tervei alapján, 1831 és 1837 között épült Pyrker János László érsek megrendelésére. A főszékesegyház előtti téren álló szobrok Marco Casagrande, olasz szobrász alkotásai.

Érsekkert

mintegy 22 hold kiterjedésű terület Eger központi parkja. Eszterházy érsek idejében kerítették el a környező erdőből, a közepén található szökőkutat viszont csak 2000-ben avatták fel. A francia parképítő művészet hagyományait őrző park 1919 óta közkert, előtte érseki magántulajdon volt.

Egri vár

Az Egri csillagok fő helyszínében a Kazamata, a Hősök terme, a történeti és időszakos kiállítások, a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, valamint az Éremverde kínál változatos időtöltést gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Minaret

A Minaret Európa legészakibb, török korból származó emlékműve. Az építmény tetradecagon (tizennégyszög) alaprajzú, és 40 méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül 97 csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, ahonnan csodálatos panoráma tárul a kitartó látogatók elé.

Szépasszony-völgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható, vulkanikus eredetű riolittufába vágták, amely kiválóan alakítható.