Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Látnivalók a környéken

Szilvásvárad közvetlen környezetében számos érdekes látnivalóval találkozhatnak a látogatók. A nevezetességek akár kerékpárral is gyorsan és könnyen megközelíthetők Szilvásváradról indulva.

Bélapátfalvi apátság

A Bél-kő lábánál, egy erdős-ligetes kiemelkedésen fakadó forrás mellett található Magyarország egyedül épségben maradt, román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-ben épült. A Bélapátfalvi apátság épületét a 14-15. században gótikus stílusban építették át. A kolostor temploma jellegzetes ciszterci jellegű építmény, tehát nincs tornya, alaprajza pedig latin keresztet formáz.

Szarvaskői vár

A Szarvaskői vár a Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak völgyében fekszik, Szilvásváradtól 25 km-re található. A Szarvaskői várat először az egri káptalan 1295. évi határjáró oklevele említi. A település akkoriban az egri püspökség birtoka volt.  További érdekes tudnivaló, hogy a településen áthalad az Országos Kéktúra.

A dédesi vár romjai

A dédesi vár – illetve ami megmaradt belőle – a Bükk-hegység északi részén, a Bükki Nemzeti Parkon belül helyezkedik el. IV. Béla királysága idején, közvetlenül a tatárok kivonulása után épült. Az építményt több száz török katona sírjává vált, amikor a védők menekülés közben felrobbantották. Hasszán pasa bosszúból a vár megmaradt részét is leromboltatta. Azóta a dédesi vár romvárként van nyilvántartva.

Bélkő-hegy 

A hegy fehér sziklái mintegy 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az elapadó őstengerből. Kanyargós szerpentin vezet a Bélkő-hegy tetejére, ahonnan páratlan látvány tárul a szemlélődő elé: tiszta időben akár a Tisza és a Tátra is látható. A magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. A hegy környékén hulló csapadékból keletkező karsztvíz a hegység lábánál forrásként tör több helyütt a felszínre.

Az Éleskővár romjai

A tatárjárás előtti időkben épült Éleskővár romjai Szilvásváradról elég nehezen közelíthetők meg gyalogszerrel, csak tapasztalt erdőjáróknak ajánlott a túra. Mivel azonban az erdészet által jelenleg is használt útvonalak segítségét kell igénybe venni hozzá, ezért a vidék – kellő körültekintéssel – kerékpárral is könnyedén elérhető.