Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Szilvásvárad nevezetességei

Kerektemplom

1840-ben, 40 000 ezüst forintból épült fel Szilvásvárad központi dombján Európa legnagyobb, 26,6 méter átmérőjű és 33,7 méter magas klasszicista református kerektemploma. A templomot Pavolni Ferenc tervei alapján a katolikus Keglevich gróf építette. Bükk-fennsík

Szilvásvárad a Bükk lábánál, a fennsík pedig a tetején található. A plató hullámos felszínű, döntően 600-900 méter magasan terül el. Hossza 18-20, szélessége 5-7 km. Mivel mészkőhegység, ezért a területén számos víznyelő, dolina (tál alakú mélyedés), uvala (összenőtt dolinák), polje (nagyméretű beszakadás), karrmező (a vízerózió egyik formája) és zsomboly (barlang) található.

Millenniumi (Kalapat) kilátó

Szilvásvárad határában indul a millenniumi tanösvény, amely a 625 méter magas Kalapat-hegyre vezet. A hegytetőn álló kilátótornyot 2000. augusztus 20-án adták át. A betonból készült alapra erdélyi ácsok építették a 150 tonnás, vörösrézzel díszített szibériai vörösfenyő-szerkezetet. A toronyban tizenhét pihenő szintet építettek ki.

Ménesudvar – Kocsimúzeum

Szilvásvárad ad otthont a világhírű lipicai ménesnek. A törzsmén istálló, a lovas történeti kiállítás, a legelő ménes és a kocsimúzeum megtekintése egyaránt felejthetetlen élmény. Utóbbi a ló által vontatott közlekedési eszközök széles körű gyűjteménye. Az egyszerű szekértől kezdve a legdíszesebb hintókig itt minden megtalálható.

Történelmi Panoptikum

A Magyarország királyait és a Vérszerződést bemutató Történelmi Panoptikum Szilvásvárad központjában, a buszparkoló mellett, egy önálló épületben várja a látogatókat. Az ezeréves magyar történelmet felölelő kiállítás mellett a városnéző „kisvonat” indulási helye is itt található.

Orbán-ház (Falumúzeum)

A Szilvásvárad főutcáján álló Orbán-ház 1983 áprilisa óta működik múzeumként. A „Bükk természeti képe” című kiállítás a Bükk-hegység csaknem 300 millió éves történetét mutatta be 2004-ig. 2010-ben – az önkormányzat jóvoltából – ős- és helytörténeti, valamint néprajzi kiállítás nyílt. A múzeumban az állandó kiállítás mellett időszakos gyűjtemények és kiállítások is megtekinthetők.

Lovas Múzeum

Hatalmas gesztenyefák árnyékában, alig 100 méterre a kastélytól áll az 1860-ban épült grófi ménistálló. Itt alakították ki 1969-ben a Lovas Múzeumot, valamint itt láthatók a ménes legszebb apaállatai. A múzeum a lipicai ló történetét, a lovas élet eszközeit, valamint a fogatolás szerszámait mutatja be.