Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

A völgy története

Régi idők völgye

A Szalajka-völgy ősidők óta lakott terület, ami szó szerint értendő. Az Istállós-kői-barlangban található, paleolit kori leletek alapján ugyanis már 35-40 ezer évvel ezelőtt emberek barangoltak errefelé. 

Ringer Árpád 2000-ben megkezdett ásatásai alapján a Völgy környékén élt elődök kapcsolatban álltak más tájak lakóival is. Ezt bizonyítják legalábbis a barlang környékén talált rügeni kovakövek, amelyek észak-németországi származási helye mintegy 500 kilométerre található Szilvásváradtól.

Szintén meglehetősen régi tárgyi bizonyíték a Török-sánc néven emlegetett, késő bronzkori földvár. Emellett szkíta és kelta leletek is bizonyítják, hogy a Szalajka-völgy hosszú ideje lakott hely.

A Szalajka-völgy írott története

Írásos források már a 1300 körül megemlítik a Wárad (Szilvásvárad) nevet. A krónikák szerint Nagy Lajos király is szívesen tartózkodott a völgy környezetében. A Szalajka-völgy közelében élő emberek fő bevételi forrását mindig is az erdő, a benne található fa, illetve a fafeldolgozás adta. Később a völgy nevét adó hamuzsírfőzés, valamint a cserépgyártás és a vasércfeldolgozás biztosított munkalehetőséget az ittenieknek.

A faanyag és a mészkő szállításában jelentős szerep játszott a forgalomnak 1908-ban átadott kisvasút, ami a turizmus fellendülésével áttért a személyszállításra.

Bővebb információ: