Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

Erdei kisvasút

Elindul a vonat

Az első, 40 lóerős gőzmozdony 1908-ban zakatolt végig a Szalajka-völgy keskeny nyomtávú vasútvonalán. Az építők már a munka megkezdésekor nagy figyelmet fordítottak a természetes és épített környezet védelmére. Gondosan kiépített útátjárók és szakszerűen létesített átereszek gondoskodtak arról, hogy a kisebb-nagyobb vízfolyások zavartalanul csoboghassak a Völgyben.

A kisvasút következő öt évtizede kemény munkával telt. Az Eleonóra és Csillag nevű gőzmozdonyok a Bükk-hegységben kitermelt fát szállították a Völgyön keresztül Szilvásvárad felé. A fent említett három-, illetve kétcsatlós mozdonyok beszerzését a MÁV-val 1920-ban kötött szerződés (78 000 köbméter faanyag) tette szükségessé.

Beindul a személyszállítás

1953-ban két ok vezetett ahhoz, hogy a szilvásváradi kisvasút személyszállítással is foglalkozni kezdett:

  • 1949 és 1953 között az erdőgazdálkodás kiépítette a feltáró utakat, így a kitermelt faanyagot már teherautókkal is leszállíthatták a hegyről;
  • a Szalajka-völgy természeti szépségei rengeteg látogatót vonzottak már ezekben az időkben is.

Ezzel párhuzamosan természetesen a gőzmozdonyok és az ipari szerelvények is lecserélődtek. 1963-ban például forgalomba állt a Várpalotai Gazdasági Vasút LOWA gyártmányú dízelmozdonya a kisvasút vadregényes vonalán.

A kisvasút jelene

A korábbi, 21,6 kilométeres pálya mintegy háromnegyedét felszedték, így ma már csak 3,6 km-en zakatol a szilvásváradi erdei kisvasút. Az útvonal rövidsége ellenére jelenleg is a Szalajka-völgyben utaznak a legtöbben ilyen formában. 

Ennek oka pedig azonnal kiderül, ha valaki végignézi a kisvasút megállóitól percek alatt megközelíthető látnivalók listáját:

A menetrendszerinti közlekedés mellett lehetőség van különvonat bérlésére is osztályok, vállalatok vagy baráti társaságok részére egyaránt.