Szalajka-völgy tájékoztató letöltése

Szalajka-völgy tájékoztató

Töltse le ingyenes tájékoztatónkat, ami minden fontos információt tartalmaz a Völgyről!
Látnivalók, sportolási lehetőségek, szállás, étkezés, megközelíthetőség.

A völgy ma

A Szalajka-völgy jelene

Szilvásvárad lakóinak jelentős hányada jelenleg az idegenforgalomban tevékenykedik. Céljuk, hogy kielégítsék a csodás környezet, a harapnivalón friss levegő és a nyugalom miatt idelátogatók minden lehetséges igényét.

A Szalajka-völgy 800 hektáros területét szintén az Egererdő Erdészeti Zrt. kezeli. Az Egererdő Erdészeti Zrt. erdészei folyamatosan vigyáznak arra, hogy a Szalajka-völgy látnivalóit sértetlen állapotban tekinthessék meg a kirándulók. A gyermekek részére létrehozott erdei iskolában az ide látogató lurkók játékos formában ismerkedhetnek meg a Völgy történetével és élővilágával.

A völgy ma

 

A Völgy közeljövője

A Szalajka-völgy látnivalói mellett is elhaladó erdei kisvasút korszerűsítése, illetve a hozzá kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése és akadálymentesítése nem új keletű igény. Az első lépések ebbe az irányba ugyan már 2002-ben megtörténtek (pályafelújítás, üzemanyagtartályok korszerűsítése, jegypénztárak kialakítása), azonban az igazi lökést egy európai uniós pályázat elnyerése jelentette. Az ÉMOP-2.1.1/B-09-2009-0012 számú, a Szilvásváradi állami erdei vasút fejlesztése elnevezésű projekt keretein belül számos, mára elengedhetetlen beruházás valósul meg a Völgyben.

Az európai uniós projekt elemei

  • Megújul a kisvasút indító és végállomásának épülete,
  • információs pontot és elsősegélynyújtó-helyet létesítenek a volt erdészház eddig kihasználatlan tömbjében,
  • akadálymentesített mosdók kerülnek kialakításra minden megállóhelyen,
  • korszerűsödik és bővül a vasúti pálya,
  • felújítják az erdészeti utat és a járdát,
  • modernizálnak egy mozdonyt, valamint renoválnak két nosztalgiakocsit,
  • megoldódik a Gloriette-tisztás áramellátása, illetve itt egy körülbelül 1000 m2-es játszótér is kialakításra kerül.

Az európai uniós projekt célja

A beruházás célja nemcsak a kisvasút utazóközönségének növelése, hanem a környezettudatos és toleráns szemlélet terjesztése is a látogatók körében. Ennek egyik kulcseleme az energiatakarékos és megújuló energiát használó épületek kialakítása. Emellett, a tervek szerint 2012 végére a Szalajka-völgy teljes hosszában bejárható lesz kerekesszékkel, és babakocsit tolva is.
 
A projekt egyik, a kistérség gazdaságát is érintő hozadéka, hogy a színvonal növekedésével arányosan emelkedik a látogatószám. Ez pedig hozzájárul a foglalkoztatottság emelkedéséhez, illetve a régió gazdasági növekedéséhez, ami további pozitív hatásokat eredményezhet Szilvásvárad környékén.